Home >> Zdravie >> Vitamíny A-Z (1. časť sk. A-B3)
Vitamíny A-Z (1. časť sk. A-B3)

Poznáte vitamíny, potraviny, ktoré ich obsahujú a prečo sú potrené pre vaše zdravie? Prečítajte si podrobné vysvetlenie prospešnosti a potreby vitamínov pre ľudský organizmus, tiež následky ich nedostatku.

Vitamín A

Existuje v dvoch formách: A1- retinol, ktorý sa nachádza v potravinách zvieracieho pôvodu a A2- 3-dehydroretinol (karotén), ktorý sa nachádza v potravinách aj rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Vitamín A je dôležitý hlavne pre zrak, pretože je zodpovedný za správnu tvorbu zrakového pigmentu, ktorý zaručuje dobré videnie za šera a dobré videnie farieb. Tiež je zodpovedný za správny a zdravý rast a vývoj, hlavne kostí a zubov. Chráni proti poškodeniu slizníc napríklad pečene, pľúc či slinných žliaz a pomáha pri reprodukcií.
Jeho nedostatok sa prejavuje poruchou rastu, šeroslepotou, poruchou slizníc, anémiou, poruchami plodu…
Predávkovanie vitamínom A sa prejavuje nevoľnosťou, bolesťami hlavy, vysychaním slizníc či malformáciou (poškodením plodu).
Najčastejšie sa vyskytuje v rybacom tuku, pečeni, mrkve, vajciach, mlieku a mliečnych výrokoch, v žltom ovocí a zelenine.
plate-1011216_1920

Vitamín B

Tento vitamín ma niekoľko foriem.
B1- inak známy ako tiamín je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Je nevyhnutný pri premene cukrov na energiu. Posilňuje pamäť a odstraňuje depresie.
Jeho nedostatok sa prejavuje kŕčmi, svalovou slabosťou, stratou váhy a chuti do jedla, psychickou vyčerpanosťou, poruchami kardiovaskulárneho systému, podráždenosťou a depresiami.
Predávkovanie tiamínom sa prejavuje bolesťami hlavy, potením, kožnými reakciami…
Najčastejšie sa vyskytuje v kvasniciach, orechoch, vnútornostiach, ovsených vločkách, zemiakoch, slivkách, hrozne či kukurici.

B2- známy ako riboflavín je dôležitý pri raste, obnove červených krviniek a pri uvoľňovaní energie z cukrov, tiež pre dobrý stav kože či očí.
Jeho nedostatok sa prejavuje poruchami rastu, zápaly na slizniciach (kútiky na ústach, popraskané pery, afty), ekzémy…
Najčastejšie sa vyskytuje v sušenom ovocí, čerešniach, čiernych ríbezliach, kivi, roskyniach, marhuliach, brokolici, vlašských orechoch.

B3- známy ako niacín je dôležitý pre správnu funkciu tráviaceho ústrojenstva, kože a nervov a rovnako a predošlé formy má dôležitú funkciu pri premene cukrov na energiu.
Jeho nedostatok sa prejavuje poruchami spánku, úzkostnými stavmi či depresiou, stratou chuti do jedla, vyčerpaním.
Najčastejšie sa vyskytuje v hrozne, grepe, jahodách, mrkve, broskyniach, karfiole, zemiakoch či červenej paprike.


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]
Značky

autor

Šéfredaktorka, ktorá má rada prírodný životný štýl a preto sa rozhodla venovať sa tomuto magazínu. Jej hlavným posolstvom je šíriť osvetu ľudskej prirodzenosti a života v súlade s prírodou. Vo svojom voľnom čase rada číta oddychovú literatúru a spí. *

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top