Home >> Zdravie,zložené >> Uhaste nepríjemný oheň vo vašom hrdle
Uhaste nepríjemný oheň vo vašom hrdle

Ak nemáte práve dobré obdobie a všade na vás spoza rohu číha stres, všetko sa odrazí na vašej tráviacej sústave, kvôli čomu vám vznikajú rôzne zdravotné ťažkosti. Jedným z nich je problém, ktorý ťažil už zrejme každého z vás. Ide o pálenie záhy, odborne nazývané pyróza, ktorú spôsobuje žalúdočná kyselina, vlievajúca sa zo žalúdka do pažeráka. Prejavuje sa ako nepríjemné pálenie vo vašom hrdle.

Vystupujúca žalúdočná kyselina denne trápi milióny ľudí. Často je prítomná najmä u tehotných žien, u ľudí so sklonom k prekysleniu organizmu či u ľudí, ktorích trápi reflux (choroba žalúdka, kde je porucha v spodnej časti pažeráka). Najčastejšie sa však objavuje pri zlom stravovaní. Zhoršuje to konzumácia tučného, sladkého, pikantného, kysnutého jedla, ale aj cesnak a cibuľa. U niektorích z vás sa stačí napiť bieleho vína, kávy alebo džúsu a problém je na svete.

Medzi príznaky záhy nepatrí len pálenie v krku, ale aj napríklad pocit na zvracanie, tlaky v hrudníku, bolesti žalúdka, nadúvanie, grganie, zápal žalúdočnej sliznice alebo vredy. Ak pri nesprávnom stravovaní prídete do styku aj so stresom ide o vražednú kombináciu. Tiež sa neodporúča ihneď po najedení ľahnúť. Kyselina sa tým dostane rýchlejšie do žalúdka, preto je vhodná prechádzka na vzduchu, ktorá naštartuje trávenie.

Pálenie záhy nemusia spôsobovať len spomínané dôvody, ale aj užívanie niektorých liekov. Najčastejšie ide o: antibiotiká, antidepresíva, lieky proti úzkosti, lieky proti osteoporóze, lieky proti bolesti – ibuprofen, voltarén a pod., nitroglycerín a iné.

Aké potraviny pomáhajú na záhu?

1. Jablčný ocot – ide o zázračný elixír, ktorý sa okrem pálenia záhy používa aj na množstvo iných problémov. Pomáha urýchliť trávenie potravy, a tiež potláča bolesť spôsobenú pálením záhy.
AppleCiderVinegar
2. Zázvor – je kuchynská surovina, ktorá sa používa na zmiernenie záhy. Má výborné antibakteriálne a protizápalové účinky. Môžete ho použiť niekoľkými spôsobmi. Buď ako prísadu do šalátov, polievok alebo si z neho spravte čaj.
3. Kurkuma – jej prínos pre zdravie je obrovský. Okrem toho, že zmierňuje príznaky záhy, urýchľuje aj proces trávenia. Tak isto pomáha aj obnoviť sliznicu pažeráka, ktorá sa pri častom pálení záhy poškodzuje. Môžete si ju pridať do vašich bežných jedál či polievok a šalátov.
4. Med – upokojuje bolesť počas záhy, na sliznici pažeráka vytvára akýsi ochranný obal a blokuje pôsobenie kyseliny.
honey-1006972_1920
5. Jedzte viac čerstvej zeleniny a ovocia – ovocie, ktoré pomáha na liečbu záhy sú napríklad: banány, kiwi, marhule, červený melón. Zo zeleniny je to najmä listová zelenina s vyšším obsahom vlákniny, ktorá urýchľuje trávenie.
6. Aloe vera – okrem blahodárnych účinkov na pokožku pomáha aj pri záhe. Neutralizuje kyslý obsah v žalúdku, znižuje zápaľ a zmierňuje bolesť so záhou spojenú. Páleniu záhy zabránite vypitím ¼ šálky extraktu aloe vera po jedle.
7. Skúste horčicu – stačí ak zmiešate 1 lyžičku horčice s ½ pohárom vody a roztok vypijete. Bolesť po chvíli ustúpi.
8. Žujte sladké drievko – pomáha stimulovať produkciu slín, a tie pomáhajú neutralizovať žalúdočné kyseliny, pretože sú alkalické. Bežne sa dajú kúpiť žuvacie pláty alebo skúste pelendreky, ktoré sú z drievka vyrobené.
licorice-2543337_1920
9. Ovsené vločky – vyskúšajte zmeniť vaše raňajky a zaraďte do nich ovsené vločky. Správne naštartujú váš deň. Sú plné vlákniny a ako sme už spomínali vyššie tá urýchľuje trávenie.
10. Brest plavý – je bylinka, ktorá účinne pomáha pri záhe. Stačí keď pridáte lyžicu brestu do teplej vody a dobre rozmiešate. Pite 1 až 2 poháre medzi jedlom.

Nielen tieto spomínané potraviny pomáhajú pri pálení záhy. Je ich ešte omnoho viac. Základom je, aby ste si uvedomili, že netreba hneď vyhľadávať lieky na zmiernenie pálenia, ale obrátiť sa na prírodu, ktorá ako vidíte, ponúka množstvo spôsobov ako zmierniť príznaky záhy. Ale ak cítite pálenie viac ako 2 x týždenne už mesiac, určite neváhajte a vyhľadajte lekára.


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]

autor

Dnes je čerstvá absolventka žurnalistiky a písať ju jednoducho baví. Ponuka písať pre webmagazín somprírodná.sk je pre ňu nová výzva a česť. Až tam zistila, akú moc má príroda, čo všetko dokáže. Snaží sa ľuďom ukázať a sama postupne zisťuje, že všetko chemické, čo ničí ľudské telo sa dá nahradiť oveľa zdravšou prírodnou alternatívou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top