Home >> Jedlo,zložené >> Superpotraviny našich babičiek (1. časť)
Superpotraviny našich babičiek (1. časť)

Pripomeňte si superpotraviny našich babičiek. Tie naše staré, výnimočné, lokálne, domáce potraviny. Možno ste už zabudli, čo vám babičky dávali na tanier.

Zabudnite na goji, chia, spirulinu a iné podobné novodobé potraviny. Týmto sa vyrovná aj naša pravá domáca kyslá kapusta, semienka ako sezam či konope, brusnice alebo šípky, ale aj množstvo byliniek. Stravujte sa podľa našich podnebných podmienok. Využívajte to, čo vám dáva príroda blízko vás.

Kyslá kapusta

Súdok kyslej kapusty kedysi nesmel chýbať v žiadnej domácnosti hlavne v zimnom období. Kyslá kapusta obsahuje 2x viac vitamínu C ako citrón, tiež vitamíny E, B a K. Nájdete v nej železo, fosfor, flór, horčík a draslík. Obsahuje tráviace enzýmy a probiotické baktérie, ktoré pomáhajú správnemu tráveniu. Je prevenciou rakoviny, či Alzheimerovej choroby, chráni pľúca aj pečeň. Má antioxidačné účinky a zbavuje telo toxínov. Kyslá kapusta je absolútna bomba pre zdravie.
bright-1850722_1920

Sušené slivky

V minulosti sa sušené slivky používali hlavne na rozhýbanie trávenia a pri zápche práve kvôli vysokému obsahu vlákniny. Tiež zbavujú telo toxínov a obmedzujú ukladanie tukových zásob. Obsahujú prospešné minerály ako vápnik, draslík, železo, fosfor, meď, mangán, zinok či jód. Nájdete v nich aj vitamíny skupiny B, C, A aj E.
dried-apricots-1836008_1920

Vlašské orechy

V minulosti boli orechy vysadené v každej .Pre niekoho sú vlašské orechy iba takými obyčajnými orieškami práve preto, že rastú rovno pod nosom. Ale opak je pravdou. Významne prospievajú kardiovaskulárnemu systému a znižujú hladinu zlého cholesterolu. Pomáhajú správnemu fungovaniu mozgu a dokonca podporujú plodnosť. Obsahujú vitamíny skupiny B a E, sú bohaté na fosfor, draslík, horčík, zinok, železo, selén, meď a mangán.
walnuts-552975_1920

Chren

Tento biely koreň má napriek svojmu silnému zápachu veľmi priaznivé účinky pre zdravie. Avšak pozor, konzumuje sa surový. Jeho tepelným spracovaním stráca svoje blahodarné účinky. Napriek tomu je veľmi chutný, mierne pálivý a obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Z vitamínov je to A, B, C, E a z minerálov, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok, meď a sodík. Podporuje obranyschopnosť, má antiseptické a antibakteriálne účinky, prečisťuje obličky a močové cesty, dodáva energiu, podporuje pamäť. Je to ďalšia bomba pre zdravie.
horseradish-1375767_1920
Ďalšie superpotraviny našich babičiek vám predstavíme nabudúce.


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]
Značky

autor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top