Home >> Zdravie >> Nezanedbávajte ochranu svojich obličiek.
Nezanedbávajte ochranu svojich obličiek.

Obličky sú životne dôležitý orgán, regulujú množstvo vody a minerálov v organizme (sodíka, draslíka, chloridov, vápnika, fosforu) a slúžia ako takzvaný filter krvi. To v skutočnosti znamená, že obličky odstraňujú odpadové látky, ktoré vznikajú pri bežnej látkovej výmene v svaloch a pri metabolizme bielkovín prijatých potravou.

Vedeli ste, že denne vyprodukujú 130 – 170 litrov primárneho moču ? Hovoríme o zdravých obličkách, ktoré každý deň pracujú na plné obrátky a súčasne sa dokážu samé očistiť od toxínov. Čo však v prípade, že obličky postihne nejaká choroba? Ako zistíte, že vaše obličky nepracujú tak, ako by mali? Ako sa správne stravovať a nevystavovať tak
obličky nebezpečenstvu?

Príznaky chronického ochorenia obličiek

kidneycancer
• bolesť hlavy
• častejšie močenie – najmä v noci
• rýchla únava
• vysoký krvný tlak
• nechutenstvo
• slabosť
• opakované vracanie
• zvýšený pocit smädu
• bledá koža

Ak máte takéto príznaky, určite navštívte lekára. Ten vám následne urobí vyšetrenie, ktoré pozostáva z merania krvného tlaku, zistenia prítomnosti proteínov alebo krvi v moči a vyhodnotenia glomerulárnej filtrácie založenej na meraní hladiny kreatinínu v sére.

Ak vás takéto príznaky netrápia a chceli by ste sa im naďaleko vyhnúť určite siahnite po týchto rastlinách:

Zázvor
– má antiseptické a dezinfekčné účinky
– pomôže obličkám účinne sa zbaviť toxínov a pritom posilní tráviaci trakt aj imunitu
– je všestranný a veľmi účinný liek z prírodnej lekárničky
– čaj zo zázvoru je ideálny na všeobecné liečenie

Medvedica lekárska
– má blahodarné účinky na obličky
– pôsobí močopudne
– bojuje voči prípadným obličkovým infekciám
– pomáha udržať hladiny pH na normálnych hodnotách
– má výrazné dezinfekčné účinky v močových cestách
– odporúča sa piť čaj z medvedice lekárskej 2-krát denne

Petržlen
– je diuretikum a antiseptikum
– pomáha pri prevencii obličkových kameňov, ale aj pri liečbe
– pomáha udržať obličky zdravé a čisté odstránením odpadov a toxínov
parsley-246557_1920
Šupka z kukurice
– čistiace diuretikum
– silné močopudné antiseptikum
– pomáha odplaviť z obličiek a močového mechúra zápal

Brusnice
– obsahujú vitamín C, ktorý pomáha celkovej vitalite močových ciest
– fungujú ako účinný dezinfekčný prostriedok močových ciest
– obsahujú zložky, ktoré efektívne odplavujú škodlivé baktérie z tela a pomáhajú obličkám

Ako sa správne stravovať?

Do svojej stravy by ste určite mali zaradiť tieto potraviny :
1. Sezamové semiačka
2. Ryby
3. Mrkvu, pór, petržlen a zeler
4. Čučoriedky, brusnice, černice, lesné jahody, maliny – sú dobré na vyčistenie obličiek
5. Červená repa prečisťuje obličky a obsahuje veľa draslíka, horčíka a vitamínu A
6. Pohánka, ryža, jačmeň a proso. Proso je zásadité a preto znižuje hladinu kyselín v tele. Pri obličkových problémoch sa radšej vyhnúť pšenici a žitu, obsahujú najviac kyselín.
7. Dodržovať pravidelný pitný režim (pramenistá voda bez sladidiel, prísad a bubliniek)
8. Jeden malý štamperlík pravej slivovice 52% napomáha aj zdravým obličkám 🙂
background-berries-berry-blackberries-87818
Pri varení určite obmedzte soľ a nedosáľajte ani jedlo, ktoré už je na tanieri. Odporúčaná denná dávka soli je 5 až 6 gramov. Túto hranicu netreba presahovať. Na dochutenie radšej uprednostnite bylinky a iné koreniny. Nepoužívajte konzervované potraviny, ale doprajte si čerstvú domácu stravu. Vyhýbajte sa osoleným tyčinkám, slaným lupienkom a iným slaným pochutinám.

Nápady na chutný obed, ktorým vaše obličky nebudú ohrozené

Doprajte čerstvú zeleninovú polievku. Vhodná je zemiaková, mrkvová, zelerová, kalerábová, hrášková, fazuľková, rascová, špenátová, pórová, karfiolová, brokolicová, paradajková ale aj kapustová.
Po chutnej polievke si môžete pripraviť rôzne druhy mäsa. Na výber máte chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie mäso, kuracie mäso, morčacie mäsko, králika, a samozrejme ryby. Ako príloha sú vhodné najmä zemiaky – varené, pečené, zemiaková kaša (je vhodné konzumovať ich aspoň raz denne). Avšak, môžete ich vymeniť aj za ryžu či cestoviny.
Netreba zabúdať ani na sladké pokušenie v podobe dezertu. Pochutnať si môžete na bublanine s ovocím, na jablkovom koláči, pečených jablkách či na vanilkovom, alebo kakaovom pudingu.


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 1 Priemer: 5]
Značky :

autor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top