Home >> Jedlo,Varte zdravo >> Nepremeškajte sezónu medvedieho cesnaku
Nepremeškajte sezónu medvedieho cesnaku

Cestou zo Zvolena zastavili v prírodnej rezervácii Chynorianskom luhu pozbierať medvedí cesnak (Allium ursinum L.), ktorý je úžasným liekom a darom prírody, čističom a aktivátorom organizmu pre každého z nás, ale taktiež výborným prostriedkom na podporu jarnej očisty organizmu. Vyzerá to tam ako v rozprávke. V bylinnom podraste tam nerastie takmer nič iné iba samý cesnak.
kmx

Medvedí cesnak obsahuje veľa prospešných látok počnúc tým, že patrí medzi zelené potraviny ktoré obsahujú chlorofyl, množstvo vitamínov skupiny B a C a minerálov draslík, vápnik, sodík, ktoré sú veľmi dôležité pre fungovanie metabolických procesov v našom tele. Dokonca sú na trhu už aj prostriedky na detoxikáciu s názvom tekutý chlorofyl. Miesta výskytu medvedieho cesnaku sú podmienené prírodnými t.j. stanovištnými nárokmi rastliny na pôdu a klimatické pomery.

Prvý jarný životabudič a dobíjač energie sa špecializuje na polohy, ktorých na Slovensku výrazne ubúda hlavne v poľnohospodárskej krajine – zvyšných lužných lesov, a to z viacerých dôvodov. V prvom rade ide najmä o intenzifikáciu poľnohospodárstva, meliorácie a s tým spojené odvodňovanie polí. Vlhké a mierne kyslé listnaté a lužné lesy sú biotop, ktorý tomuto druhu vyhovuje najviac. Vyskytuje sa taktiež napríklad na Havránku v Piešťanoch, pri Ružomberku v Ľubochni, okolie Bratislavy je ním posiate. Na strednom Slovensku v Moštenickej doline atď. Miest výskytu je viacero, keďže rastie od najnižších nadmorských výšok po subalpínsky stupeň t.j. 2000-2500 m n. m., to znamená že ho môžeme nájsť aj v našich pohoriach, na miestach kde je pôda dostatočne zásobené vodou.

Medvedí cesnak si nie je možné zameniť s inou skorou jarnou bylinkou. Pokiaľ ho poznáte, a myslím že aj ak ho nepoznáte. Jeho listy sú silno cesnakovo aromatické a pri rozmelnení v ruke, alebo zahryznutí, takto špecifickú a aromatickú cesnakovú vôňu a chuť nemá žiadna iná bylinka. Dajú sa z neho pripravovať rôzne pochúťky aj v dnes preferovanom raw štýle pre zachovanie a využitie najvyššieho množstva prospešných látok pre naše telo, ale taktiež varené dobroty, polievky, prívarky, závitky, využíva sa podobne ako špenát a žihľava. Taktiež sa dá zamraziť a vytiahnuť v čase, keď naše telo bude túžiť po niečom veľmi chutnom, zdravom a očistnom, či už cez zimu, na jeseň, či v lete. Ďalším variantom spracovania je veľmi chutné a zdravé pesto, ktoré sme si pripravili aj my a uschovali do chladničky. Výhodou  je že ho môžeme dlhodobejšie skladovať v chlade bez akejkoľvek zmeny.  Odporúčam ho konzumovať v menšom množstve pre jeho silný účinok na organizmus. Všetkého veľa škodí a ja mám pocit, že trošku berie na spánok, pokiaľ ho jeme samotný na prázdny žalúdok a hlavne vtedy, ak je čerstvý, ale možno sa to týka len tých z nás, ktorý majú či už viac alebo menej oslabený tráviaci trakt a tých, ktorý sú zvyknutý hlavne na varenú kuchyňu, ktorá je ľahšie stráviteľná. Pripájam recept na moje domáce pesto.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

nc,m
Suroviny:
– Listy Medvedieho cesnaku
– Olivový olej
– Himajájska soľ
– Mleté (vlašské) orechy

1. Ešte pred začatím umývania odstránime z listov stonky. V prvom rade potrebujeme poriadne prepláchnuť listy medvedieho cesnaku pod prúdom tečúcej vody, aby sme ho zbavili všetkých aj drobnejších nečistôt. Napustíme nádobu studenou vodou a ručne ho prečešeme, poumývame.
n mnm
2. Ďalším krokom je sušenie. Na plech prestrieme čistú utierku najlepšie z prírodného pijavého materiálu, rozložíme ho naň a najrýchlejšie obschne v jemnom vánku, napríklad na balkóne. Zabezpečiť dobré preschnutie a radšej si počkať je veľmi dôležitý krok, aby pesto po rozmixovaní nebolo vodové.
mn cm
3. Medzi tým, ako sa cesnakové listy sušili na balkóne, som si začala mlieť vlašské orechy na mlynčeku. Samozrejme dnes sú už k dispozícii rôzne strojčeky na mletie orechov po prípade je šikovné aj použitie mlynčeku na kávu.

4. Listy nakrájame na menšie kúsky hlavne tí z nás, ktorí použijú na rozmixovanie ponorný mixér (ľahšie rozmixuje pokrájané listy na menšie časti – slabší výkon). Ten, kto má silnejší mixér, môže tento krok obísť a rovno všetko naložiť do robota a zmixovať, pričom konzistenciu redšiu hustejšiu si ladíte sami ku koncu pridávam olej opatrnejšie, niekto chce pesto redšie iní hustejšie a taktiež množstvo orechov je na Vás, treba si to počas výroby sledovať. Preto som množstvo neuviedla v ingredienciách, myslím že každá gazdinka na toto odhad už má.
mmcmc
5. Začíname s mixovaním tým, že pokrájané listy vo vyššej nádobe zalejeme olivovým olejom (najlepšie lisovaným za studena, avšak tento nebol) a postupne začneme pridávať aj mleté orechy. Nakoniec kto chce, si môže pridať aj štipku napríklad himalájskej, morskej alebo čiernej soli.

6. Posledným krokom je nabratie pesta do sklenených uzatvárateľných nádob po prípade menších či väčších zaváraninových pohárov. Uzavrieme a uschovávame v chladničke olej konzervuje, ale odporúčam spotrebovať do dvoch mesiacov.
ncncnccc
Prajem dobrú chuť

…..na záver ešte zopár tipov

Taktiež som pesto použila na potretie cesta pri výrobe pizzovníkov z celozrnnej hladkej špaldovej múky. Keďže milujem cestoviny na všetky spôsoby nedá mi nespomenúť… úžasné a neodolateľné sú aj celozrnné cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku a s cherry rajčinami. Vrelo odporúčam práve pre rýchlosť jedla pri príprave, či už obedu alebo večere a zároveň výživnosť spojenú s vhodnou kombináciou makronutrientov pre odľahčenie trávenia J.

…inšpiračne možnosť ďalšieho využitia v kuchyni

Špaldové pizzovníky

,nc,y


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 1 Priemer: 5]

autor

Certifikovaná odborná poradkyňa, ktorá úspešne vedie odborné konzultácie v oblasti výživy, prevencie vzniku ochorení a regulácie váhy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top