Home >> Jedlo,zložené >> Načo vám poslúži rakytník?
Načo vám poslúži rakytník?

Rakytník rešetliakový sa zaraďuje medzi liečivé rastliny a vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínu C sa nazýva aj citrónovník severu. Má rad priaznivých účinkov na zdravie a vo svoj prospech môžete okrem plodov využiť aj kvety, korienky či lístky.

Ak ste často chorí, trápia vás rôzne zdravotné problémy alebo len chcete byť zdravší, vyskúšajte silu rakytníkového čaju, pripravte si na zimu rakytníkový sirup alebo olej. Nie nadarmo je totiž označovaný ako rastlina s najväčšou výživovou hodnotou na svete.

Raktytník je krík alebo menší strom so striebornými listami a oranžovými bobuľovitými plodmi, ktorý rastie do výšky asi 2 m. Pochádza z Ázie, kde bol už v minulosti využívaný v tradičnej medicíne a neskôr sa rozšíril aj do Európy. Hippophae rhamnoides je jeho latinský názov a v preklade znamená „žiariaci kôň“ alebo „kôň so žiariacou srsťou“. Tento názov mu prischol preto, lebo starí Gréci vypozorovali, že keď sa kone napásli touto rastlinou, mali nádhernú lesklú srsť.

Okrem už spomínaného vysokého obsahu C je aj zásobárňou vitamínu A, organických kyselín a má aj biostimulačné účinky, vďaka ktorým podporuje imunitný systém. Preto je účinný pri virózach, chrípkach aj angíne. Doposiaľ nie sú známe nijaké nepriaznivé účinky na organizmus, takže je odporúčané aj jeho dlhodobé užívanie.

Nepomáha len pri nádche, ale aj:

– zvyšuje odolnosť proti infekciám a stresu,
– podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, lieči žalúdočné vredy,
– stimiluje činnosť čriev a pľúc, pomáha pri pľúcnych ochoreniach,
– pomáha pri akné, popáleninách aj omrzlinách,
– reguluje krvný obeh,
– zabraňuje vypadávaniu vlasov,
– čistí organizmus od škodlivých plodín,
– pomáha pri reumatizmu,
– rozpúšťa hlieny,
– vykazuje protinádorové účinky,
– pomáha telu v boji s cholesterolom,
– zlepšuje pamäť a sústredenie,
– podporuje funkciu pečene,
sea-buckthorn-566036_1920
Kúpiť si rakytníkový čaj či pripraviť si olej, alebo sirup je jednoduché. Čo je však ťažšie je jeho samotný zber. Plody sa totiž držia na pichľavých vetvičkách a pri zbere ich často popučíte. Najlepšie je vyčkať kým príde mráz. Ten zabezpečí, že vám plody budú padať do košíka samé a pritom ich vôbec neznehodnotí.

Konzumácia rakytníka

Plody rakytníka majú kyselkavú chuť, takže je možné, že hneď na prvý raz neočaria vaše chuťové bunky. Môžete ich zmraziť a potom už len jesť podľa potreby alebo ich jednoducho usušte. Môžete si pripraviť rakytníkový olej, ktorý je ideálny na vnútorné použitie a je dobré, keď fľaštičku tohto elixíru máte vždy pri sebe.

Domáci recept na výrobu rakytníkového oleja: BenefitsofSeaBuckthornSeedOil
Potrebujete: 0,5 litra rozdrvených rakytníkových plodov, 0,5 litra slnečnicového oleja.
Rozdrvené plody rakytníka zalejete olejom zohriatym na cca 50 stupňov. Uzatvoríte a na 4 dni uskladníte na tmavom mieste (každý deň pretrepete). Následne ho precedíte, zvyšnú hmotu prepasírujete cez riedke plátno a olej s rakytníkom je na svete. Olej okrem účinných látok bude mať aj prirodzenú rakytníkovú vôňu. Olej skladujete v tmavej sklenenej nádobe pri izbovej teplote
TIP: do zvyšnej hmoty môžete opäť naliať olej a luhovanie zopakovať ešte raz.

Okrem oleja si môžete vyrobiť aj sirup na ochutenie čaju prípadne ako liek.
Potrebujete: 2,5 litra rakytníkových plodov, cukor, kyselina citrónová.
Plody rozmačkáte alebo pomeliete. Zalejete 1,5 litrom vlažnej vody, do ktorej pridáte kyselinu citrónovú. Necháte deň stáť (20 až 24 hodín). Scedíte a rakytníkovú hmotu prepasírujete cez sitko. Zohrejete na cca 40 stupňov a pridáte cukor (800 gramov na liter šťavy). Po rozpustení cukru je sirup hotový.

Na akné, poranenia kože a hojenie drobných rán či popálenín si môžete vyrobiť rakytníkovú masť.
Príprava rakytníkovej masti: do rozohriateho bravčového sadla, pridáte rakytníkový olej a trošičku včelieho vosku a aj kúsok borovicovej živice. Následne prepasírujte cez plátno a nalejte do nádob. Môžete pridať aj ďalšie bylinky, prípadne iné liečivé oleje.

Ak si rakytník necháte vysušiť a zalejete ho 2,5 deci vriacej vody, necháte vylúhovať 8-12 minút rakytníkový čaj je na svete. Nemá síce také účinky ako konzumácia plodov, ale aj v listoch sa nachádza veľa antioxidantov a prospešných látok.

Rakytník si môžete vypestovať aj doma v záhrade. Nevadí mu vietor, prežije i mráz a je schopný rásť aj v suchu. Je to zázračná rastlina a funguje ako skvelá prevencia najmä v zimných mesiacoch. Jeho konzumácia sa odporúča po celý rok.

Foto zdroj: pixabay.com, indulgy.com


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]
Značky

autor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top