Home >> Jedlo,Varte zdravo,zložené >> Je sója zdraviu prospešná či nie?
Je sója zdraviu prospešná či nie?

Sója je strukovina, obsahujúca plnhodnotné živiny. V angličtine je nazývaná tiež ako „nutritional powerhouse“, čo znamená výživnými látkami nabúchaný motor. Dnes patrí medzi najdiskutovanejšie a najkontroverznejšie potraviny, pretože vedci sa nevedia zhodnúť na tom, či je zdraviu prospešná alebo ľudskému organizumu škodí.

Sója obsahuje vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa, horčíka a draslíka. Je bohatá na lecitín a nensýtené mastné kyseliny, vrátane omega 3. Jej blahodárne účinky a jej obsah sa dozviete všade. Pri sóji je však zásadný spôsob jej spracovania. Je prínosom, pokiaľ sa jedná o výrobky vyrobené tradičnými ázijskými postupmi – fermentáciou (kvasením).

„Moje skúsenosti s výrobkami zo sóje sú pozitívne. Bohužiaľ sója ako strukovina aj ako múka je nestráviteľná a veľmi zaťažuje. Preto je potrebné používať tradičné výrobky ako tofu, tempeh a natto,“ hovorí Vladimíra Strnadelová z Inštitúty celostnej medicíny.

V príjme týchto potravín, by ste mali byť umiernení, pretože aj keď je plná zdravých živín zo všetkých strukovín je najťažšie stráviteľná. Preto by ste sa mali vyhnúť sóji, ktorá je priemyselne spracovaná, predovšetkým v podobe múky. Vyhnúť sa jej ale úplne nemôžete, keďže je súčasťou množstva potravín od keksíkov až po párky.
japanese-food-1762480_1920

Pár pozitívnych účinkov sóji na ľudské telo:

– konzumácia sóje zlepšuje pamäť – obsahuje látku lecitín, dôležitá pre fungovanie telesných buniek, a tiež znižuje hladinu cholesterolu v tele,
– pomáha predchádzať infarktu a chráni srdce a cievy,
– zvyšuje množstvo vápnika v kostiach,
– znižuje riziko rakoviny,
– pomáha predísť prekysleniu organizmu,
– podporuje tvorbu materského mlieka,
– je prínosom pre dobrý stav pokožky aj vlasov a nechtov,
– pomáha zmierňovať nepríjemné príznaky menštruácie,
– chráni pred vznikom obezity a ďalšie.

Ako sme spomínali vyššie vyhnite sa nefermentovaným sójovým produktom, ktoré môžu byť pri častej konzumácií spúšťačom rôznych zdravotných ťažkostí. Tie nekvalitné, geneticky modifikované, sójové výrobky často spôsobujú:
– plynatosť a bolesti brucha,
– znižovanie funkcie štítnej žľazy,
– malátnosť a únavu,
– odvápňovanie kostí
– narušenie nervového systému.

Recept na sójovú polievku

Potrebujete: 200 g uvarených sójových kúskov, 200 g bielej kapusty, 1 mrkva, 1 kápia, 1 petržlen, 3 paradajky, 1 jarná cibuľka, 3 zemiaky, 1 PL rastlinného oleja, morská soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, majoránka.

Sójové kocky uvaríte podľa návodu a sceďte. Očistíte si bielu kapustu a petržlen a nakrájate ich na tenké pásiky. Mrkvu, kápiu a zemiaky nakrájajte na kocky a umyté paradajky spolu s jarnou cibuľkou na krúžky. V hrnci na rozohriatom rastlinnom oleji následne opečte sójové kocky a postupne pridávajte všetku zeleninu, ktorú zalejete vodou. Po pridaní všetkých korenín varte asi cca 15 minút. Zeleninu si priebežne kontrolujte, keďže každá sa varí rozdielne dlho. Na konci pridajte jarnú cibuľku, ktorá slúži ako ozdoba.

Foto zdroj: pixabay.com


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]
Značky

autor

Dnes je čerstvá absolventka žurnalistiky a písať ju jednoducho baví. Ponuka písať pre webmagazín somprírodná.sk je pre ňu nová výzva a česť. Až tam zistila, akú moc má príroda, čo všetko dokáže. Snaží sa ľuďom ukázať a sama postupne zisťuje, že všetko chemické, čo ničí ľudské telo sa dá nahradiť oveľa zdravšou prírodnou alternatívou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top