Home >> Jedlo >> Čo v skutočnosti nakupujete v hypermarketoch?
Čo v skutočnosti nakupujete v hypermarketoch?

Nakupujete potraviny v hypermarketoch? Viete však čo v skutočnosti kupujete? Navoskované, lesknúce sa ovocie lahodí oku a veľa ľudí si ho kupuje s dobrým pocitom. Nik však nedbá čo to voskovanie vlastne znamená pre zdravie. Ale ako sa vraví, nie je všetko zlato čo sa blyští.

Čim všetkým si prejdú potraviny kým sa dostanú z hypermarketu na váš stôl?

Voskovanie
Pridaním vosku na ovocie a zeleninu sa zabraňuje jeho poškriabaniu, vysušeniu, plesniam a také navoskované potraviny sú oku lahodiace. Vosk síce organizmus nestrávi ani neuškodí, preto také potraviny nemusia byť nijako označené. Znamením je len podozrivý lesk. Ale kto by chcel konzumovať pridanú látku zbytočne? Aby ste sa vyhli olupovaniu ovocia a zeleniny a tým zbavenia sa nie len vosku ale aj živín a vitamínov obsiahnutých v šupke, stačí ho omyť v teplej vode so saponátom alebo roztokom octu a vody poprípade vymeňte ocot za citrón.
boxes-1834416_1920

Farbenie
Farbí sa množstvo potravín. Je to znova hlavne kvôli tomu aby boli pre zákazníka príťažlivé, aby ich kúpil. Napríklad losos: prirodzene má losov v prírode ružovkastú farbu, pretože konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. Avšak lososy z fariem dostávajú prevažne rybiu potravu a preto je ich mäso prirodzene sivasté. Ale aby sa v obchodoch páčilo, sú lososy prikrmované pigmentovými peletami, čo ich mäsu dodáva ružovo-oranžovú farbu.
Farbením sa často vylepšujú nekvalitné potraviny. Dnes nájdeme farbivá skoro vo všetkom. Istotu máme iba v tých, kde je pridávanie farieb zakázané. A sú nimi med, káva, mlieko, maslo, cukor, cestoviny, neochutený čaj, neochutené minerálky, neochutený cmar, neochutená smotana.
Je však potrené rozlišovať prírodné farbivá a tie syntetické. Všetky syntetické farbivá sú na výrobkoch označované ako E a 3-4 čísla. Tie sú spájané s výskytom hyperaktivity u detí alebo s niektorými kožnými reakciami.

Chlórový kúpeľ
Toto sa týka hlavne kurčiat, ktoré sa po zabití ponárajú do chlóru aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií. Chlór sa používa aj pri spracovaní rýb, zeleniny a ovocia ale aj ako bielidlo v múkach. Pri ovocí a zelenine sa používa na predlženie ich trvanlivosti.
market-1590830_1920
Preto je najlepšie nakupovať u lokálnych farmárov, aj keď potraviny v hypermarketoch majú nižšiu cenu. Avšak na úkor ľudského zdravia. Ak nemáte možnosť kupovať potraviny z fariem, tak aspoň čítajte zloženie toho, čo kupujete v obchodoch. Určite sa vám za to odvďačí vaše zdravie.


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 1 Priemer: 1]

autor

Šéfredaktorka, ktorá má rada prírodný životný štýl a preto sa rozhodla venovať sa tomuto magazínu. Jej hlavným posolstvom je šíriť osvetu ľudskej prirodzenosti a života v súlade s prírodou. Vo svojom voľnom čase rada číta oddychovú literatúru a spí. *

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top