Home >> Jedlo >> Ako v obchode rozpoznať kvalitný špaldový výrobok?
Ako v obchode rozpoznať kvalitný špaldový výrobok?

Naši predkovia považovali celé zrná za bežnú súčasť kuchyne a svojej potravy. Z obilnín pripravovali pokrmy, ktoré dobre chutili a zároveň ich telu dodali potrebné živiny aj energiu. Technický pokrok takéto „nespracované“ potraviny zatlačil do úzadia a žiadal si zmenu vo forme upravených a mletých zŕn. Mleté biele múky donútili spotrebiteľov zabudnúť na to, ako vyzerá celé kvalitné zrno a ako pozitívne dokáže vplývať na organizmus. Posledné roky však pretrváva návrat k tradíciám a to platí aj pre spôsob, akým sa stravujeme. Čoraz populárnejšie sú celozrnné výrobky, opäť zisťujeme ako vyzerá špalda, ovos či jačmeň.

Špalda je obľúbenou obilninou na Slovensku. Je prispôsobivá, odolná, chutná a všestranná v kuchyni. Má výnimočné výživové hodnoty a veľmi dobrú stráviteľnosť, ktorá kladne pôsobí na trávenie a funkčnosť čriev. Vzťah spotrebiteľov k nej je dnes opodstatnene veľmi pozitívnny. Pričinila sa o to osveta odborníkov a rast množstva informácií o tejto pradávnej nešľachtenej predchodkyni pšenice. To, čo dnes rozhoduje o nákupe, často už nie je len cena, ale najmä kvalita. Pri pestovaní a spracovaní špaldy je dôležité dodržiavať ekologické princípy poľnohospodárstva. Takémuto spôsobu výroby špaldových produktov podmieňuje svoju činnosť aj spoločnosť BIOMILA. Návrat k tradíciám nie je len vecou vkusu či trendu. Prihliada aj na narastajúce environmentálne problémy, ktoré si žiadajú zmenu aj v oblasti pestovania a v rámci prevencie návrat k tradičným potravinovým zdrojom.

Bielu múku už nepotrebujete

Nahradenia tradičných bielych múk špaldovými sa vôbec nemusíte obávať. Všetko je to o nájdení správneho pomeru surovín. Špaldová celozrnná múka je vhodná na všestranné použitie v kuchyni, na pečenie chleba, rožkov, zákuskov ako linecké cesto, trené cesto či piškótové cesto, na pečenie kysnutých koláčov, výrobu halušiek, cestovín, na zahusťovanie polievok. Je možné ju použiť v 100 %-nom množstve, alebo skombinovať so špaldovou bielou múkou, ak nemáte radi výhradne celozrnné pečivo. Ak sa chystáte upiecť chlieb, odporúčame zvoliť múku, ktorá je na to priamo určená, napríklad špaldová chlebová múka graham, špaldová celozrnná múka hladká je zas ideálna na pečenie koláčov. Skvelým benefitom špaldovej celozrnnej múky je okrem lepšieho trávenia aj jej jemná oriešková chuť.
cereals-1711833_1920

Nie je špalda ako špalda

Pri nákupoch akéhokoľvek tovaru sa zákazníkovi pre dobro jeho zdravia oplatí čítať štítky na obaloch. Legislatíva Európskej únie je veľmi benevolentná k označovaniu zložiek. Platí to aj pri špaldových výrobkoch. Za „špaldový“ sa môže označovať aj produkt, ktorý obsahuje len minimálne percento suroviny zo špaldy. Podľa platnej legislatívy je možné výrobok označiť názvom Špaldový, aj keď obsahuje iné druhy surovín, ale hlavná zložka musí byť špalda a v zložení musí byť uvedené jej množstvo v percentách. V minulosti boli zákony na Slovensku o niečo prísnejšie a výrobok mohol byť označený za špaldový, len ak obsahoval aspoň 70 % špaldy. Ak chcete konzumovať skutočnú špaldu, venujte nákupu čas a hľadajte výrobok s ideálnym obsahom 100 % špaldovej suroviny. Najlepšie urobíte, ak si nájdete výrobcu, na ktorého sa môžete spoľahnúť a viete, že jeho výrobky sú výlučne špaldové a kvalitné.

Kvalita v každom kroku

Kvalita múky je priamo úmerná kvalite zrna a spôsobu spracovania obilniny. Preto je nevyhnutne dôležité venovať sa kvalite už od zasiatia zrna špaldy, cez jeho pestovanie, zber, pozberovú úpravu až po spracovanie na finálny výrobok. V spoločnosti BIOMILA spol. s r.o. si pestujeme vlastnú špaldu a dlhodobo spolupracujeme so zmluvnými slovenskými dodávateľmi špaldy v našom regióne. Všetky kroky – pestovanie, zber, pozberová úprava, spracovanie si robíme v rámci vlastnej spoločnosti a zodpovedáme za kvalitu výrobku „od poľa až na stôl“. Kvalitu konečného špaldového výrobku totiž ovplyvňuje každý krok, ktorý urobíme. Kvalita osiva, spôsob pestovania, poveternostné podmienky, správne načasovanie zberu, pozberová úprava – lúpanie zrna špaldy a jeho čistenie, spracovanie zrna – mletie, technológia výroby špaldového výrobku. Dôležité sú aj fyzikálno-chemické parametre, ktoré sú ovplyvnené práve poveternostnými podmienkami, odrodou obilia a spôsobom spracovania. A nemenej dôležité sú hygienické podmienky pri akých prebieha výroba.
pexels-photo-209291

Malý „špaldový“ výkladový slovník:

Zo špaldy sa môže vyrábať niekoľko rôznych múk s rôznorodým využitím. Jednotlivé druhy špaldových múk sa odlišujú aj spôsobom spracovania zŕn:

Špaldová hladká múka – je vyrobená mletím zrna špaldy a súčasne odstránením povrchovej vrstvy zrna – otrúb. Ide o bielu múka, nie celozrnná. Je vhodná pre tých, ktorí sú v prechode z tradičnej pšeničnej múky na celozrnnú opatrnejší alebo im celozrnná nechutí.
Špaldová celozrnná múka – je vyrobená mletím celého zrna špaldy viacstupňovým premieľaním a obsahuje aj povrchové vrstvy zrna – otruby. Tie, vďaka obsahu väčšieho množstva vlákniny, pozitívne vplývajú na činnosť čriev.
Grahamová chlebová múka – je mletá na kamennom mlyne jednostupňovým mletím. Zrno sa zomelie len raz a posiela sa k spotrebiteľovi. Tiež obsahuje povrchové vrstvy zrna – otruby, ale je „hrubšia“ ako špaldová celozrnná múka.

Autor: biomila.sk


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]
Značky

autor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top