Home >> Jedlo >> Ajurvédske stravovanie
Ajurvédske stravovanie

Ajurvéda sa drží výroku: „Aké je jedlo, taká je myseľ a aká je myseľ, taký je život…“.

Nie je to však len o tom čo jeme, ale aj ako jeme a ako kombinujeme jednotlivé potraviny a aké máme trávenie. Po jedení by sme nemali mať pocit ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, zdravý pocit hladu a pravidelnú stolicu. Ideálny jedálniček ajurvéda stanovuje podľa zastúpenia jednotlivých dosh v tele človeka (o dosh sa dočítate v predchádzajúcom príspevku).

2775feec7937772328702f423aae1249


13 pravidiel stravovania podľa ajurvédy:

  1. Vyberajte si jedlo podľa ročného obdobia
  2. Nejedzte krátko po predošlom jedle
  3. Hlavné jedlo má byť obed
  4. Ak nemáte pocit hladu, nenúťte sa jesť. Ani deti
  5. Neprejedajte sa
  6. Jedzte v kľude, pomaly a veľa prežúvajte
  7. Nejedzte ak ste emocionálne rozrušení
  8. Nepite pred jedlom, ani po jedle, ale počas a to maximálne 2dl
  9. Nejedzte pred 7 ráno ani po 19 večer
  10. Jedzte každý deň približne rovnaké porcie
  11. Studené a ľadové nápoje spomaľujú metabolizmus
  12. Niektoré kombinácie jedál sú nevhodné
  13. Jedzte čerstvé potraviny, vyhnite sa polotovarom, vysmážaným jedlám, konervám, rafinovanému cukru a častému ohrievaniu jedál

apple-bite-diet-eat-41660

Ajurvéda nerozlišuje stravu podľa vitamínov a minerálov ale podľa šiestich chutí. Sladkej, slanej, horkej, kyslej, pálivej a trpkej.


Strava podľa typu dosh

VATA– tomuto typu robia dobre hutné a teplé potraviny, nevadí ani tučná strava. Pre dobré trávenie by sa zelenina mala najprv uvariť. Malo by sa jesť častejšie v menších dávkach. Zle sa znáša kofeín v káve a teín v čaji. Potraviny: maslo, čerstvý zázvor, teplé mlieko, ryža, teplé polievky, dlho varené či dusené mäsá, mandle, sladké ovocie (datle, figy, hrozno…), koreňová zelenina (mrkva, repa, sladké zemiaky), kurací vývar, kichari. Najvhodnejšia chuť je sladká, potom slaná a kyslá. Horké, pálivé a trpké jedlá nie sú vhodné.

PITTA– tomuto typu robia dobre ťažké, studené a suché jedlo. Má silné trávenie. Ale olovranty a desiate škodia. Zle znáša citrusové plody a iné kyslé potraviny. Potrebuje veľa tekutín. Ideálna je čistá voda či minerálky, občas  čierny alebo zelený  čaj. Alkohol a káva sú zakázané. Potraviny: rozpustené maslo v jedle, mlieko, slnečnicové semienka, dusená brokolica, uhorka, listová zelenina, obilniny, strukoviny, kichari, lassi. Najvhodnejšie chute sú sladká, horká a tŕpka. Vyhnúť sa treba, kyslej, slanej a pálivej.

KAPHA– tomuto typu robia dobre suché, svetlé a teplé jedlá. Nepotrebujú veľa jedla. Postačia 2-3 porcie denne. Mliečne výroky nie sú veľmi prospešné a ani studené či ľadové nápoje. Vhodné sú horúce bylinkové čaje. Potraviny: teplá voda s čerstvým zázvorom, medom a citrónom (dokáže nahradiť jedlo), teplá pohánka, raž, proso, kichari, granátové jablká, marhule, datle, figy, listová zelenina, artičoky, karfiol, klíčky, sójové mlieko, strukoviny, ružičkový kel. Najvhodnejšie chute sú pálivá, horká a tŕpka. Nevhodné zasa sladká, kyslá a slaná.

975300a2f34bd06947467bb65c9281d1


Príprava jedla

  • Najlepší pokrm je pripravený v príjemnom prostredí, s láskou, radosťou a s kľudom
  • Jedlo by vždy malo voňať, vyzerať aj chutiť skvelo
  • Jedlo by malo byť teplé a dobre uvarené
  • Malo by byť vždy čerstvo pripravené, z kvalitných surovín, v bio kvalite
  • Ak je to možné, vyhýbajte sa ohrievaniu a dojedaniu jedla z predchádzajúceho dňa

pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 1 Priemer: 5]

autor

Šéfredaktorka, ktorá má rada prírodný životný štýl a preto sa rozhodla venovať sa tomuto magazínu. Jej hlavným posolstvom je šíriť osvetu ľudskej prirodzenosti a života v súlade s prírodou. Vo svojom voľnom čase rada číta oddychovú literatúru a spí. *

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top