Home >> Jedlo >> 6 mýtov o biopotravinách
6 mýtov o biopotravinách

Mýtus č. 1 – Biopotraviny sú vždy lepšie pre životné prostredie

Biopoľnohospodárstvo síce nekontaminuje pôdu a spodné vody pesticídmi ako konvenčné poľnohospodárstvo, ale predsa len má nejakú negatívnu stránku. Vzhľadom k tomu, že ekologické poľnohospodárstvo je asi len z polovice tak produktívne ako to konvenčné ,tak vyžaduje oveľa viac pôdy na produkciu dostatočne veľkého množstva potravín. Dennis Avery z Hudsonského centra Inštitútu pre Globálne Problémy Jedla odhadol, že moderné vysoko-výnosné poľnohospodárstvo ušetrilo 15 miliónov štvorcových míľ divočiny, a ak svet prejde na ekopoľnohospodárstvo, budeme musieť vyrúbať 10 miliónov štvorcových míľ lesa. Menej produktívne poľnohospodárstvo by tiež mohlo viesť k menšej produktivite jedla a zvýšiť tak podvýživu vo svete.

Mýtus č. 2 – Sú výživnejšie

Štúdiá sa na tomto nevedia zhodnúť. Jedni našli viac vitamínu C v organických paradajkách než v tých konvenčných. Ďalší našli v organickej kukurici a jahodách flavanoidy bojujúce s rakovinou, ale iné štúdie nenašli v organických potravinách žiadne nutričné hranice. Čo robí najväčšie nutričné rozdiely je to ako dlho potravina leží na poličke. Napríklad taký špenát stratí za týždeň polovicu svojich listov.

Mýtus č. 3 – Lepšie chutia

Nikto nedokázal povedať rozdiel okrem jednej štúdie jabĺk ,kde organické látky vystúpili napred. Ak chcete maliny, ktoré chutia malinovejšie, nakupujte ich čerstvé v sezóne od miestnych pestovateľov a rýchlo spotrebujte. Nič čo je prevážané cez pol sveta a týždeň stojace v obchode nie je chutné.
male dievca je červený melon

Mýtus č. 4 – Nemusíme byť až tak opatrní pri jeho umývaní

Všetky potraviny, nech sú nakupované v obchodoch alebo od lokálnych pestovateľov, sú citlivé na baktérie ako E-coli. Obzvlášť melóny, šalát, kel, paradajky, špenát a cibule, pretože rastú blízko zeme. Vaša najlepšia ochrana je umývať ovocie a zeleninu pod tečúcou vodou.

Mýtus č. 5 – Podporujete malé farmy a eco-spoločnosti

Veľké spoločnosti, ktoré sa venujú dováženiu bio potravín zo zahraničia často prevyšujú ponuku aj o 10%. keďže je to dovoz, je to lacnejšie ako nakupovanie od miestnych farmárov. Týmto ich zatieňujú. A so všetkým tým CO2 nachádzajúcim sa v doprave je otázne či bio je naozaj bio.

Mýtus č. 6 – Bio je pre vás lepšie

Nezáleží či sú čipsy bio, alebo sladká bio sóda či bio sušienky. Hnedý cukor je stále cukor a vyprážané hranolky sú stále vyprážané. Nezáleží na tom aký kompost bol či nebol použitý na zemiakoch.
jahody v dlaniach
Zdroj: http://www.webmd.com/food-recipes/features/myths-organic-food#1

 


pošli na vybrali.sme.sk

[Spolu: 0 Priemer: 0]

autor

Šéfredaktorka, ktorá má rada prírodný životný štýl a preto sa rozhodla venovať sa tomuto magazínu. Jej hlavným posolstvom je šíriť osvetu ľudskej prirodzenosti a života v súlade s prírodou. Vo svojom voľnom čase rada číta oddychovú literatúru a spí. *

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • o nás

    Tento unikátny web-magazín je bohatý na všetky témy prírodného životného štýlu, o ktorých chcete a potrebujete vedieť. Viac nemusíte prehľadávať google. Prírodná krása, zdravé jedlo, fitness, prírodné liečivá, eko domácnosť či eko stavby - to všetko máte na jednom mieste. Rady, tipy, triky, rozhovory, odborné články, PR články, životné príbehy... stačí čítať.
     
    UPOZORNENIE
    Publikované informácie o zdraví nenahrádzajú liečbu kvalifikovaným lekárom.

  • štítky

  • Kontakt

Top